TÁJÉKOZTATÓ A PÁLINKAFŐZÉS ÚJ SZABÁLYAIRÓL




FELHÍVÁS

 

2015. JANUÁR 1-TŐL VÁLTOZOTT A MAGÁNFŐZÉS – SAJÁT FOGYASZTÁSRA TÖRTÉNŐ HÁZI PÁRLATFŐZÉS, PÁLINKAFŐZÉS – SZABÁLYOZÁSA

 

 

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény 67/A. § alapján a magánfőzésre szolgáló desztilláló-berendezést a tulajdonszerzést követő 15 napon belül be kell jelenteni a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatósághoz. Amennyiben a berendezés beszerzése 2015. január 1-ét megelőzően történt, 2015. január 15-ig kell bejelenteni. A bejelentésnek tartalmaznia kell a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a desztilláló berendezés feletti tulajdonszerzés időpontját, űrtartalmát és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző lakcímétől.

 

A saját fogyasztás céljából előállított magánfőzött párlat adómentessége 2015.01.01-től megszűnt, az előállított párlat után 1000 Ft/év átalányadó-fizetési kötelezettség keletkezik

(először a 2015. évről 2016.01.15-ig kell bevallást adni és az adót megfizetni).

 

Magánfőzés: a párlatnak a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása évente legfeljebb 50 liter mennyiségig.

 

Magánfőző: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztilláló-berendezéssel rendelkezik.

 


Kapcsolódó dokumentumok:

2015-01-12 06:29


Vissza