Köszöntő

 

 

„Nem vagyok futóhomok, melyet bármely széláramlat bármely égtáj felé sodorhat, hanem ember vagyok, ki szülőföldjén helytáll akkor is, ha dacolni kell a zord idők viharaival."

(Török László )

 

Tisztelettel köszöntöm Sükösd nagyközség lakosságát településünk honlapján!

Köszöntöm Önt is, kedves látogató, aki a világhálón barangolva találta meg oldalunkat! Szeretném, ha honlapunkat böngészve számos hasznos információt találnának, s így képet kapnának Sükösd múltjáról, jelenéről, közéleti eseményeiről, kulturális és sport programjairól - községünk s az itt élők sokoldalú, színes életéről.

 

Sükösd nagyközség az Alföld települése. Bács-Kiskun megye déli részén, Baja városától 13 km-re északra, a Dunától 5 km-re keletre, a Kecel-Bajai hátságon helyezkedik el. A nagyközség ősi központja a jelenlegi falutól 4 km-re nyugatra, a Duna mellett, az Ósükösd dűlőben volt.

Sükösdre érve tágas, virágos utcák képe fogadja az ideérkezőt. A falu központja a Polgármesteri Hivatal köré csoportosul. Mellette a Művelődési Ház több közösség számára biztosít kikapcsolódási lehetőséget, hiszen itt talált otthont magának a 39 éve működő hatszoros Aranypáva díjas Népdalkör, a Nyugdíjas klub, a Polgár és Vagyonvédelmi Egyesület a Kertbarátkör, a Gazdakör, a Baba-Mama klub, a Helytörténeti egyesület és az utóbbi hónapokban egyre több falubelit vonzó néptáncoktatás, valamint a Rock klub.

Tovább haladva a Hősök terén néhány lépcsőfok vezet az 1941-ben egy kis dombra állított emlékműhöz, melynek talapzatán a háború áldozatainak névsora olvasható. A közelben található Wass Albert erdélyi-magyar író mellszobra, mely Harmat István szobrászművész alkotása, valamint a Kárpát-medencében élő Magyarokért Kiemelten Közhasznú Alapítvány és Gruber Tamás sükösdi lakos által felajánlott Arany Jánost ábrázoló bronz mellszobor, Józsa Lajos alkotásából.

Az iskola szomszédságában magasodik a műemléki védelem alatt álló, 1820-21-ben klasszicista stílusban épült templom. Berendezése is a XIX. századból való, az oltárkép Prokop Péter (festő-pap) alkotása 1950-ből. Kertjében emlékmű őrzi Trianon történelmét.

A plébánia épület mellett álló Egyházközségi Ház szintén gazdag közösségi élet színtere. A Belon Gellértről elnevezett cserkészcsapat mellett a Beszélő Kövek ifjúsági ének- és zenekar várja a gyerekeket, fiatalokat, de minden korosztály megtalálhatja itt a számára megfelelő lelki feltöltődést biztosító közösséget.

Ugyanebben az utcában épült a Sükösdi Református Gyülekezet 1962-ben felszentelt imaháza.

 

Kisebb programok mellett több nagy rendezvénnyel is várjuk a Sükösdre látogatókat, valamint a helybelieket. Ilyen a három napot felölelő Anna-napok rendezvénysorozat, a Szüreti felvonulás vagy a Falu Karácsony.

A sportéletet alapjában véve a labdarúgás határozza meg, de egyre erősebbek a lovas hagyományok is, így évente fogathajtó versenyt is rendezünk.

A vizek közelsége közkedvelt szórakozássá tette a horgászatot és halászatot is.

A települést körül ölelő erdőkben vadászszenvedélyüknek hódolhatnak a Vadásztársaság tagjai.

Sükösd határában - a helybeliek által csak Kanálisként emlegetett - Dunavölgyi Főcsatorna Háromkereszt elnevezésű hídjától mintegy másfél kilométerre nyugatra, a Duna felé tartó földút déli oldalán épült  Szent Anna-kápolna a környék sokak által látogatott búcsújáró helye.

A virtuális látogatóinknak kellemes időtöltést kívánok. Ha az itt szerzett információk felkeltették érdeklődésüket, és ha alkalom adtán útjuk errefelé hozza Önöket, akkor álljanak meg nálunk, ismerjék meg Sükösdöt és az itt élő embereket!

Várjuk Önöket szeretettel!

 

Tamás Márta

   polgármester  

                

           

 

 

 


2019-10-28 12:03


Vissza